24.1.2010

Mary Moody: Au revoir - Näkemiin

Tämä kirja osui käteeni Kirjatorilta Helsingistä. Kirja on rentouttavaa luettavaa, muutoksista ja mahdollisuuksista silloinkin, kun ne eivät olisi välttämättömiä, järkevästi ajatellen.

Mary Moody: Au revoir - Näkemiin
Naisen irtiotto elämään
Alkuperäisteos "Au Revoir -
Running away from home at fifty"
Murdoch Books 2007
Suomennos: Minna Penttinen
Minerva Kustannus Oy 2008
Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä 2008

Päähenkilö eli täyspainoista elämää, oli julkisuudessa TV-toimittajana ja kirjailijana tunnettu. Hänellä oli aviomies ja lapsia, lastenlapsia. Taloudellinen asema vakaa. Siitä huolimatta hän kaipasi irtiottoa kaikesta.

Hän toteutti sen, lähti puoleksi vuodeksi kodistaan Australiasta Etelä-Ranskaan. Hän ei ollut seikkailijatar, mutta vitsaili romanssinkin mahdollisuudesta, sitähän ei voi koskaan vannoa ja ennustaa.

Kun juoni etenee, tulee usein kaipaus istahtaa ruokapöytään nauttimaan niitä Etelä-Ranskan ruokia, joita tunnelmineen ja maisemakuvauksineen kirjassa tarjotaan.

Toinen, jota tulee paljon esille, ovat antiikkimessut ja kyläjuhlat, joihin kaikki panostavat, ml. australiatar, päähenkilömme. Hän oli paikallisten huulilla "se australialainen nainen", joka tuli tänne puoleksi vuodeksi asumaan.

Hän laskee rahojen käyttöään koko ajan, on taloudellinen, mutta yllättää kirjan lopussa tässäkin asiassa.

Sitaatti:

"Luokittelemme ihmiset usein sen mukaan, mihin he ovat elämässään sitoutuneet, ja teemme arvioita, jotka perustuvat ennakko-oletuksiimme heidän sosiaalisesta asemastaan.

Täällä olen vain maaseudun toiselta puolelta saapunut nainen. Minua ei ole sidottu mihinkään, minulla ei ole taakkoja kannettavanani, eikä minulla ole roolia.

Tavallaan tilanne on kuin teini-ikäisellä, joka haluaa paeta maaseudun pikkukaupungista suureen kaupunkiin, jossa kukaan ei tunne häntä".


Kokonaisuutena kertomus antaa hyvää mieltä. Hyvä lukukokemus.

Sininen rooli
24.1.2010

Ei kommentteja: