24.1.2010

Viikkosiivous: hyvä mieli ja koti kunnossa

Lasten ollessa pieniä minulla oli tapana tehdä viikkosiivous aina lauantaisin kuten omassa kodissani oli tehty.

Sitten myöhemmin imurointi on tullut tehtyä noin joka toinen viikko. Siinä välissä lakaisemalla saa aikaan siistiä, kun ei ole pikkulapsia, eikä myöskään koiraa tai kissaa. Pöntöt ja lavuaarit on melkein hoidettava joka viikko, niin se vain on.

Jos aviomies on käymässä jossain, siivous sujuu paremmin, saa tehdä sen äänekkäämmin ja oman makunsa mukaan.

Pyykkiä pesen innokkaammin kuin imuroin, 1-5 koneellista viikonloppua kohden. Riippuu siitä onko menossa jotain erikoista, loma, jokin suursiivous, hyvä ilma kuivata ulkona kesällä esimerkiksi, ei sada.

Talvellakin kuivatan lakanat ja liinavaatteet ulkona. Usein ne ovat tosi jäisiä, kun nostaa narulta, mutta pehmenevät heti sisälämmössä. Niitä pitää kuivattaa vielä sisällä, jonkin oven päällä esimerkiksi onnistuu.

Tuoksu on autuaallinen ulkona kuivatetuista pyykeistä. Se on kuin pullan tuoksu, tuo hyvää mieltä. Toinen tuoksu, joka tuntuu kotoisalta, on pesuaineiden tuoksu, kun on siivottu. Käytän enemmän perinteisiä kuin pikapuhdistusaineita, ja kaikissa tuoksun voi valita.

Viikko sitten minulla oli päässyt pesuaine loppumaan ja käytin nestemäistä mäntysuopaa, jota käytin kesällä mattojen pesuun. Sitä voi laimentaa ja se teki puhdasta myös. Tuoksu oli vanhanaikaisen kodikas hetken. Vaikka sitten ostin tavallista pesuainetta lisää, käytin eilenkin sitä mäntysuopaa, halusin uudelleen saman tuoksun.

Siisteyden tunnun lisäksi "siivoaminen antaa tunteen, että on parempi ihminen", kun tekee jotain niin tavallista ja tarpeellista itse.

24.1.2010
Sininen rooli

Ei kommentteja: