Kirjan esipuhe, jonka kirjoitti Toomas Hendrik Ilves, alkaa toteamuksella "Historia on nykyisen Euroopan sotatanner. Sotaa ei käydä asein eikä alueista. Nyt sotivat historia-analyysit, ja kyse on oikeudenmukaisuudesta",
Se jatkuu...
"Kirjailija ja elokuvaohjaaja Imbi Pajun 'Torjutut muistot' on impressionistinen teos, jossa perinteisen historiankirjoituksen säännöt ja tekniikka on hylätty ja jossa hyödynnetään psykologiaa ja psykoanalyysia, kaunokirjallisuutta, filosofiaa, historiantutkimuksen faktoja ja yksittäisten ihmisten muistoja.
Tästä kaikesta syntyy kokonaiskuva siitä, miten hirmuvalta kohtelee ihmisiä; siitä miten paljon pahaa toinen ihminen voi toiselle tehdä, kun ihmisen pimeä puoli pääsee valtaan, kun poliittinen ilmapiiri edistää ja suosii väkivaltaisuutta ja kun diktatorinen järjestelmä manipuloi muistamista rikostensa peittämiseksi".
...ja edelleen:
"Narratiivi syntyy Viron ja virolaisten kokemuksista, kirjailijan oman perheen historiasta ja henkilökohtaisista lapsuudenmuistoista. Imbi Paju ei halua teoksellaan sanoa meille 'ei koskaan enää'. Pikemminkin kirja toteaa, että samanlaisia asioita voi tapahtua vastaisuudessakin. Jos vain haluamme unohtaa tapahtuneen, meidän on siedettävä seuraukset. Pajun kirjasta voimme lukea, miten totalitarismiin perustuvat väkivaltakoneistot houkuttelevat ihmisiä mukaansa ja hävittävät heistä kaiken inhimillisyyden".
Oma kokemukseni kirjasta oli...
Luettuani kirjan äsken kannesta kanteen, voin sanoa, etten tuntenut Viron historiaa edes pintapuolisesti ennen tämän kirjan lukemista. Voin sen sijaan sanoa, että nyt kirjan luettuani tiedän paljon siitä mitä tapahtui sekä yksittäisille ihmisille että tälle maalle vuosina 1905-1956, ja aina vuoteen 1991.
Viron kansan kohtalo koskettaa. Sen historiassa on jotain liian julmaa. Nyt heillä onneksi on kaikki hyvin.
Parasta kirjassa oli se, että yksittäisten ihmisten kohtalot ja kokemukset peilautuivat koko ajan ko. tapahtumiin laajemmin. Aina sai tietää, että tämän saman koki iso määrä ihmisiä. Luvut puhuvat puolestaan. Se moninkertaistaa lukijassa tunteen, kuinka epäoikeudenmukainen ja turha valtojen taistelu oli. Yksittäiset ihmiset ja ihmisryhmät olivat vallanpitäjien uhreja.
Julkaisutiedot:
Imbi Paju: Torjutut muistot
Kirja julkaistiin suomeksi vuonna 2006, 5. uusintapainos 2009
Vironkielisestä käsikirjoituksesta suomentanut Kaisu Lahikainen
Painopaikka: Otavan Kirjapino Oy, Keuruu 2009
Kannattaa lukea. Oma kappaleeni on Like-pokkari ja ostin sen Helsingistä toukokuussa.
Tammisaari, 14.6.2010
Sininen rooli
14.6.2010
Imbi Paju: Torjutut muistot
Lähettänyt
Sininen rooli
klo
maanantaina, kesäkuuta 14, 2010
Tunnisteet:
Kirjallisuus ja kuultua: sitaatti
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti