11.12.2009

Huoneentaulu

Tämän tekstin sain eräältä työtoveriltani jo vuonna 2004.

Minusta se on ajaton. Olen laittanut sen huoneentauluksi töihin ja kotiin, kirjoittanut muistikirjaan. Vaikka se on kirjoitettu 1600-luvulla, tuo ihmisen perusolemus on hyvin lähellä tämän päivän ihmistä.

Vanha hautakirjoitus Baltimoresta, St. Paulin kirkosta:

Lainaus:

"Mene tyynesti hälyn ja kiireen keskelle ja muista, mikä rauha kätkeytyy hiljaisuuteen.

Niin pitkälle kuin itsestäsi luopumatta on mahdollista, pysy hyvissä väleissä kaikkien ihmisten kanssa. Puhu oma totuutesi rauhallisesti ja selkeästi ja kuuntele muita – myös tyhmiä ja tietämättömiä, heilläkin on tarinansa kerrottavana.

Vältä äänekkäitä ja hyökkäileviä henkilöitä, he ovat piina sielulle. Jos vertailet itseäsi muihin, voit tulla turhamaiseksi ja katkeraksi, sillä aina on suurempia ja mitättömämpiä ihmisiä kuin sinä itse. Iloitse saavutuksistasi yhtä lailla kuin suunnitelmistasi.

Säilytä kiinnostus elämäntyöhösi, olipa se kuinka vaatimaton tahansa. Se on todellista kiinteää omaisuutta ajan ja onnen vaihtelussa.

Harrasta varovaisuutta liiketoimissasi, sillä maailma on petkutusta täynnä. Älköön se kuitenkaan tehkö sinua sokeaksi sille, mitä hyvyyttä on olemassa. Monet ihmiset tavoittelevat korkeita ihanteita ja kaikille elämä on täynnä sankaruutta. Ole oma itsesi. Varsinkaan älä teeskentele kiintymystä. Älä ole ivallinen rakkauden suhteen, sillä kaiken kuivuuden ja hurmattomuuden keskellä se on ikuista kuin ruoho.

Ota lempeästi vastaan vuosien neuvo luopumalla tuskattomasti nuoruuteen kuuluvista asioista. Kasvata ja vahvista henkeäsi suojaamaan sinua äkillisen epäonnen kohdatessa. Mutta älä masenna itseäsi kuvittelemalla, monet pelot ovat uupumuksen ja yksinäisyyden synnyttämiä.

Terveellistä itsekuria unohtamatta ole lempeä itseäsi kohtaan. Olet universumin, maailmankaikkeuden lapsi, et vähemmän kuin puut ja tähdet. Sinulla on oikeus olla täällä. Ja olkoonpa se sinulle selvä tai ei, maailmankaikkeus joka tapauksessa kehkeytyy niin kuin sen tuleekin. Sen vuoksi säilytä rauha Jumalasi kanssa, olkoonpa kuvasi hänestä mikä tahansa. Ja mitkä lienevätkin toimesi ja rientosi elämän hälisevän sekasorron keskellä, säilytä raha sielusi kanssa.

Ole tarkkaavainen – koeta olla onnellinen".

Löytynyt vanhasta St. Paulin kirkosta Baltimoresta v. 1692.

11.12.2009
Sininen rooli

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Mene tyynesti hälyn ja kiireen keskelle"

Olihan tossa muutakin elämänohjetta, mutta mä ostan ton ekan, se oli hyvä!

t. joululahjoja miettiessä

Sininen rooli kirjoitti...

Kiva, että löytyi jotain mieleistä. Joululahjojen miettiminen kannattaakin juuri nyt, koska asia alkaa olla ajankohtainen...

Kiitos kommentista!

Anonyymi kirjoitti...

Teksti tuli nyt jakoon facessa,vaikka julkaisusta onkin jo aikaa. Tykkäsin. :)