3.1.2011

Paul Auster: Sattumuksia Brooklyndissa

Keltainen kirjasto, kirja Yhdysvalloista. Romaanin tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2001.

56-vuotias mies on saanut tuomion syövästä ja päättää etsiä rauhallisen paikan jossa kuolla. Paikka löytyy Brooklyndista, jota hän ei tunne ollenkaan.

Kirja tempaa heti alkumetreillä minut mukaansa, koska rakastan yksinkertaisia ja toimivia metodeja tehdä jotain kirjoitustyötä. Hän päättää kirjoittaa joka päivä jotain sattumuksia, itsestään ja ympäristöstään, muistellen hiukan myös aikaisempia tapahtumia.

Hänen metodinsa on yksinkerttainen. Hän kirjoittaa joka päivä jotain, erillisille paperilapuille missä milloinkin, ravintolassa lounaalla istuen, aamulla herättyään, illalla ennen nukkumaan menoa, yöllä herättyään tai ulkona puiston penkillä istuen jne.

Hän ei yritä saada mitään viimeisteltyä aikaan heti, vaan ottaa aluksi kolme kenkälaatikkoa, jotka nimeää aiheiden mukaan ja heittää sitä mukaa kirjoitelmansa kenkälaatikkoon, kun se on kirjoitettu, pantu piste jollekin, mikä oli juuri kyhätty. Kenkälaatikoita voi lisätä, jos aiheryhmät laajenevat.

Vasta joskus myöhemmin hän päättää tutkia mitä tulee kasaan. Samalla voi elää elämää ja kokea jokainen päivä uutena seikkailuna. Hänen ympärilleen sattumalta osuu muutamia nuorempia sukulaisia ja muodostuu verkosto, joka auttaa toistaan elämän turhaumissa tai ongelmissa.

Vaikea analysoida jälkikäteen romaania syvällisesti. Se oli vain yksinkertaisesti kivaa ja sopivaa luettavaa, jotenkin antoi paljon lukiessa. Jos tekisi hienon ja täydellisen tiivistelmän sisällöstä, täytyisi lukea kirja toisen kerran muistiinpanoja tehden.

Sitaatti:

"En ensi alkuun tiennyt, miten saisin aikani kulumaan. Olin pendelöinyt kolmekymmentäyksi vuotta esikaupunkien ja Manhattanilla sijaitsevan Mid-Atlanticin tapaturma- ja henkivakuutusyhtiön väliä, mutta nyt minä olin jättänyt työni (sairauden takia) ja päiviin mahtui liikaa tunteja.

Muutosta oli kulunut noin viikko, kun naimisissa oleva Rachel-tyttäreni tuli New Jerseystä kylään. Hän sanoi että minun on ryhdyttävä tekemään jotain, keksittävä jokin projekti, Rachel ei ole tyhmä. Hän on väitellyt biokemian tohtoriksi Chicagon yliopistossa ja tekee tutkimustyötä suuressa lääkefirmassa Princetonin lähistöllä, mutta hän on perin äitinsä kaltainen sikäli, että harvassa ovat ne päivät, jolloin hänen suustaan tulee muuta kuin latteuksia - loppuun kaluttuja fraaseja ja nukkavieruja idoita, joita meidän aikalaisviisautemme kaatopaikat ovat kukkuroillaan.

Selitin, että kuolisin luultavasti ennen vuoden loppua enkä välittänyt projektista herttaisen ....... vertaa. Hetken näytti siltä kuin Rachel alkaisi itkeä, mutta sitten hän nieli kyyneleet ja sanoi minua julmaksi ja itsekkääksi... "

Takakannesta lehtien pari kommenttia, jotka allekirjoitan:

"Auster on kirjoittanut huikean saippuaoopperan siitä miten ihmiset hylkäävät ja pelastavat toisiaan, Hän vangitsee siihen historiallisen hetken, meidän kieroonkasvaneen Amerikkamme, ja hänen viestinsä tarjoaa toivoa."
- Paul Kafka-Gibbons, Boston Globe -

"Hurmaava, viettelevä tarina perheiden kauheasta kauneudesta ja rakkauden sovittavasta mahdista."
- Bob Minzesheimer, USA Today -

Julkaisutiedot:
Paul Auster: Sattumuksia Brooklynissa (The Brooklyn Follies),
Suomentanut Erkki Jukarainen,
Tammi 2008 (372 sivua)
First published 2005 in USA,
Paul Auster: The Brooklyn Follies

Sain kirjan lahjaksi 17.12. ja luin sen vuosien 2010 ja 2011 vaihteessa parina päivänä molemmin puolin. Lukuelämys, suosittelen muillekin.

Helsinki 3.1.2011
Sininen rooli

Ei kommentteja: