12.8.2010

Petri Tamminen: Muistelmat

Sain  kirjan lainaksi työkaveriltani ja vietin eilen illalla ja tänään rentouttavia hetkiä, kun luin tämän "lyhytproosan ja lakonisen huumorin mestarin" muistelmat, jotka hän kirjoitti 37-vuotiaana.

Nämä muistelmat ehkä jaksaisi yläasteen luokkakin kevyesti lukea. Toisaalta en ole ihan varma, pitääkö jo olla nuori aikuinen (18-25) vai aikuinen henkilö, että tuo lakoninen lyhytproosa parhaiten uppoaa ja naurattaa.

Valitsin kolme lainausta:

Baarissa vähän ennen kotia

"Seisoin hotellihuoneen ovella ja katsoin vasemmalta oikealle. Kaikki mitä jäi, oli toisen. Käynnistin auton ja ajoin kotiin. Tuulilasinpyyhkijät viuhkuivat, tuuletin ulisi ja radiosta tuli kahden tunnin keskustelu häpeästä. Lausuin huolellisesti: 'Apinain kuningas palaa kotiin.' Loppumatkan olin hiljaa, 600 kilometriä. Puoli kilometriä ennen kotia pidin baarissa tauon. Istuin, join coca-colaa ja katselin tyhjää salia"....

Naapuriauton ihmiset

"Kaislat kahisivat veneen kyljissä. Auto seisoi auringonpaisteessa. Ajoimme kaupunkiin. Loppumatkasta jono mateli. Istuin takapenkillä ja katsoin läheltä naapuriauton ihmisiä. Kun auto lähti liikkeelle, tiesin, etten näkisi heitä enää koskaan. Puolen minuutin kuluttua he olivat vierellä taas."

Hetket ruokalan ovissa

"Kuljimme joka päivä ruokalan ovissa. Pomo avasi ensimmäisen oven ja minä nyökkäsin. Minä avasin toisen oven ja pomo nyökkäsi. En puhunut jokapäiväisistä kohtaamisista kotona. En usko, että pomokaan puhui".

Tuskin Petri T. pahaa tykkää, että annoin kolme näytettä. Brändäystä se hänen kaikille kirjoilleen on. Hän on julkaissut myös Elämiä 1994, Miehen ikävä 1997, Väärä asenne 2000, Piiloutujan maa 2002. Noita muita en ole lukenut.

Julkaisutiedot: Petri Tamminen: Muistelmat
@Petri Tamminen
ja Kustannusosakeyhtiö Otava
Painopaikka Otavan kirjapaino, Keuruu 2004

Rentouttavaa huumoria, suosittelen.

Helsinki 12.11.2010
Sininen rooli

Ei kommentteja: