28.2.2011

John Steinbeck: Ystävyyden talo

Sain romaanin lainaksi työkaveriltani ja olen lukenut sitä parin viikon ajan ennen nukkumaan menoa ja välillä väsyneenä juuri töiden jälkeen, kun ei ole jaksanut muuhun ryhtyä. Kirja on very relaxing, erittäin rentouttava. Kaikki niin vastoin totuttuja sovinnaisuuksia ja silti se herättää empatiaa. Aikakausi on myös niin kaukana menneisyydessä, että sekin rentouttaa.

Lukemassani kirjassa ei ollut kansipäällystä, josta saisi tiivistelmän ja vahvistusta muistilleen, eli kokeeksi googletin ja sain niin käyttökelpoista tietoa Kustannusosakeyhtiö Tammen sivuilta, että lainaan sitä:

"John Steinbeck (1902–1968) kuuluu amerikkalaisen kirjallisuuden suuriin nimiin ja hänet tunnetaan ennen kaikkea rehevänä ja lämminhenkisenä ihmisen ja yhteiskunnan kuvaajana. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon 1962. Steinbeckin romaanit ja kertomukset, mm. Vihan hedelmät, Helmi, Hyvien ihmisten juhla, Eedenistä itään ja Hiiriä ja ihmisiä, kuuluvat maailmankirjallisuuden rakastetuimpiin teoksiin ja elävät jatkuvasti uusina painoksina, näytelminä, elokuva- ja tv-sovituksina".

Ystävyyden talo
"Hyväntahtoisia kalifornialaisia elämäntaitelijoita kuvaava riemastuttava veijariromaani Ystävyyden talo on John Steinbeckin läpimurtoteos vuodelta 1935. Sen miesjoukko muistuttaa hersyvällä tavalla myyttisiä pyöreän pöydän ritareita, vaikka on lähes kaikessa näiden koominen vastakohta.

Juopottelevat, riitelevät ja naissuhteissaan sekoilevat ystävykset tekevät lähes kaiken vastoin yleisesti hyväksyttyjä arvoja, mutta heidän ryysyläisrinkinsä on silti inhimillisyydessään lähes esikuvallinen. Ystävyyden talo on joutilaisuuden ja renttuuden ylistys, kirjailija Matti Mäkelän sanoin ”enkelirosvojen evankeliumi”. Romaanin nuhjuinen joutomiesten ja pikkurikollisten maailma on yksi maailmankirjallisuuden riemukkaimpia onnellisuuden kuvauksia, jonka hyväntuulisuus ei voi olla tarttumatta paatuneimpaankaan lukijaan".

”Ystävyyden talo on oivallinen esimerkki siitä, että ns. hyvä ja korkeatasoinen kirja samalla voi olla niin hauskaa luettavaa kuin suinkin voi toivoa.”
Toini Havu, Helsingin Sanomat

http://www.tammi.fi/kirjat/ISBN/9789513148454" target=blank

Julkaisutiedot:
Englanninkielinen alkuteos Tortilla Flat ilmestyi 1935.
Suomenkielinen teos ilmestyi ensimmäisen kerran Kustannusosakeyhtiö Tammen kustantamana 1950, suomennos Jouko Linturi.
Kustannusyhtiö Otava, Helsinki 1971. Toinen painos

Helsinki 28.2.2011
Sininen rooli

Ei kommentteja: