16.7.2010

Tupsukansan koti ~ Teekkarikylä ja muu Suomi

”Tupsukansan koti – yli 50 vuotta Teekkarikylän historiaa”. Teoksen kirjoittajat Panu Nykänen ja Iina Kohonen kertovat tupsukansan vaellusvuosista Lönnrotinkadun Polilta kohti Otaniemeä yli 50 vuotta sitten.

Kirjasta tuli Aalto-yliopiston uudistuksen myötä historiallinen. Vain 50-vuotta teekkarit saivat hallita Otaniemeä. Nyt he jakavat kylänsä kahden muun kampuksen opiskelijoiden kanssa.

Mikäli itse olen huomannut, he ottivat uudet tulokkaat hyvin vastaan. Hymyilivät aluksi hyväntuulisesti uudelle Aalto-yliopiston modernille logolle, joka korvasi heidän aikaisemman TKK-logonsa. Yhdistymisen myötä heidän tiedekunnastaan tuli: TKK - Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu.

Olin maksamassa häätilan vuokraa Otaniemen teekkareiden opintotoimistolla vuonna 2005 ja silmääni osui kirja "Tupsukansan koti – yli 50 vuotta Teekkarikylän historiaa". No, ostin tuolloin kirjan häälahjaksi pojalleni ja hänen tulevalle vaimolleen.

Teekkarikylä oli tullut tutuksi jo siihen mennessä. Nuoripari oli asunut jo jonkin aikaa Teeekkarikylän perheasunnossa. Häät pidettiin keskellä Teekkarikylää sijaitsevassa Servin mökissä, joka on yksi teekkareiden ruokapaikoista arkisin.

Heidät olisi myös vihitty Otaniemen kappelissa, mutta se oli silloin remontissa. Sen sijaan toinen heidän lapsistaan kastettiin ko. kappelissa. Kappelille erikoista on se, että alttaritauluna on kallioinen metsä.

Juuri ennen häitä teekkarit olivat Vappuna muunnelleet maalilla Teekkarikylä-kylttiä, pohjoisesta päin tultaessa olevaa. Sain toimiston henkilökunnan kanssa sen kuntoon ennen häitä ja siinä luki jälleen mitä pitikin. Samalla selvisi myös, että aikoinaan kyltit lahjoitti kylälle silloinen Tiehallitus.

Toisaalta aina kekseliäät teekkarit ovat sen jälkeen tehneet itse aidon näköisen kyltin "Teekkarikylä ja muu Suomi", lähdettäessä kylästä suuntaan "Pohjoinen". Ajoin eilen viimeksi ohi, mutten muistanut tarkistaa onko se vielä siinä. Tuo kyltti on melko harmiton.

Olen katsellut mennen tullen teekkareiden elämää.  Minulla on heistä, oman perheen teekkari mukaan lukien, pelkästään myönteistä sanottavaa.

Tässä linkit historiallisista käänteistä:

Aika jyrää ihmisten ja ilmiöiden ohi. Toisaalta pysähtyneisyyskään ei ole hyvä.

Jos katsoit tuon kirjan PDF-esittelyn (yllä), huomasit kuinka lyhyt aika siitä on, kun teekkarit raivasivat uudisraivaajan ottein teekkarikylänsä Otaniemeen ja muuttivat sinne aikaisemmista tiloistaan Helsingin keskustasta, Lönnrotinkadun Polilta.

50 vuoden aikaheilahdus ja nyt Aalto-yliopisto kilpailee muiden maailman yliopistojen tavoin edelleen taloudellisesti olemassaolostaan, mutta samalla opiskelijoistaan kansainvälisesti.

Helsinki 16.7.2010
Sininen rooli

Ei kommentteja: