Nimestään huolimatta kirjassa ei varasteta yhtään hevosta. Sen sijaan siinä esiintyy hevosista paljon pitäviä henkilöitä. Hevosia käytetään myös työhön, koska se kertoo ajasta, jolloin se oli välttämättömyys.
Kirja alkaa 15-vuotiaan Trondin kesästä, jolloin hän oli isänsä kanssa lähtenyt Oslosta kesäksi Norjan ja Ruotsin rajalla olevalle metsämajalle. Kesällä 1948 tapahtuu monia asioita. Se antaa Trondille mahdollisuuden tutustua erilaiseen isään kuin Oslossa, jossa äiti oli perheessä lasten kanssa eniten ja isä oli lähes aina poissa.
Tarina polveilee nykyisyyden ja muistojen välillä. Trond palaa työelämän jätettyään ja kaksi läheistä henkilöä menetettyään metsämajan seudulle jäädäkseen. Hän järjestää elämänsä mukavaksi. Alkaa remontoida ostamaansa mökkiä, tutustuu naapureihin. Saa apua ja ystäviä.
Hänen aikuinen tyttärensä tulee vierailulle ja viettää isänsä kanssa päivän. Hän tekee ehdotuksen, jonka isä lupaa täyttää tietämättä vielä mitä se on. Tyttären mielestä isän pitäisi hommata puhelin... Juuri tätä hän oli aluksi vapaudessaan välttänyt, mutta harkittuaan pitää ehdotusta silti järkevänä turvallisuudenkin takia.
Kerronta on rauhoittavaa. Tulee sellainen olo, että jokaisen pitäisi tehdä myöhemmällä iällään samalla tavalla, jättää kiireet taakseen ja vetäytyä jonnekin, jossa tuntee olonsa rauhalliseksi ja löytää uudelleen itsensä.
Takakannesta
"Maagisen väkevä romaani isästä ja pojasta sekä rakkaudesta ja luopumisesta".
Per Pettersson on vuoden 2009 Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon voittaja.
Julkaisutiedot
Per Pettersson: Hevosvarkaat
Norjankielinen alkuteos: Ut og stjaele hester
Forlaget Oktober A/S 2003
Suomenkielinen laitos: Kustannusosakeyhtiö Otava
Ensimmäinen painos 2009 ja toinen 2010
"Romaani on viisas ja kaunis." – Suomen Kuvalehti
Niin minustakin.
Helsinki 3.9.2010
Sininen rooli
3.9.2010
Per Pettersson: Hevosvarkaat
Lähettänyt
Sininen rooli
klo
perjantaina, syyskuuta 03, 2010
Tunnisteet:
Kirjallisuus ja kuultua: sitaatti
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti