2.5.2012

Laila Hirvisaari: Rakkaani tuli vuorilta

Suomalaisen sairaanhoitajan ja intialaisen lentokapteenin romanssi. Laila Hirvisaaren varhaista tuotantoa.

Romaani alkaa lainauksella: "Mitä onkaan merkitystä sillä, millainen tie on. Se on sitä varten, että se taivalletaan loppuun. Axel Fredenholm: Näin olen kuullut."

Jos vertaa alussa olevaa sitaattia tarinan juoneen, sairaanhoitaja eli rikasta elämää, taisteli ja näki kurjuutta, mutta pystyi olemaan onnellinen ja elämään hetkessä, rakastamaan.

Hän oli tuota ennen menettänyt aviomiehensä, yllättävä sydämen pysähdys. Joten hänellä oli menetyksiä ihmissuhteissa ja hän sai uusia tilaisuuksia. Hän teki uupumatta työtä ammatissaan. Elämän viisaus juontui osaksi siitä.

Kirja ei loppunut päähenkilön tien loppumiseen. Se loppui jonkinlaiseen välietappiin, jossa hän ymmärsi rakkauden ja elämän syvimpiä salaisuuksia, kulttuurien erot, elämän valintojen merkityksen. Hän jatkoi tietään luopuen suuresta rakkaudestaan ja eli jälleen työnsä kautta. Kenties kunnes taas löytyi uusi ihmissuhde, johon panostaa työn lisäksi.

Kukaties näin, kukaties toisin. Puhdas omatunto oli tärkein.

*****
Julkaisutiedot:
Laila Hirvisaari: Rakkaani tuli vuorilta
Otava 1975, sivuja 424

Laila Hirvisaaren varhaista tuotantoa, jolloin hän käytti vielä nimeä Hietamies.

Kirjan ja kirjailijan arvostus nousi tänään silmissäni kuultuani, ettei alkuaikoina ollenkaan uskottu, että kyseinen "hemmoteltu kotirouva" itse kirjoitti romaaninsa, vaan että tekstin takana oli julkisuutta saavuttanut aviomies. Teksti on syvällistä ja erittäin luettavaa. Juoni vetää mukanaan.
Kannattaa lukea.

Sininen rooli
Helsinki
1.5.2012 (julkaistu 2.5.)

Ei kommentteja: