11.12.2010

Petri Sarjanen: Bagdadin kiirastuli ~ suomalaissyntyinen mies USA:n armeijan sotilaana Irakissa

Petri Sarjasen vuonna 2010 julkaistu kirja kertoo suomalaissyntyisen Olli Toukolehdon kokemuksista USA:n armeijan sotilaana Irakissa. Kirja perustuu Olli Toukolehdon pitämään päiväkirjaan.

Kirja kertoo realistisesti, millaista on palvella ammattisotilaana suurvalta-armeijassa.

Pari sitaattia:

Kirjan Osa I on nimeltään "From blue jeans to army greens".

Kevennystä arkeen amerikkalaisittain:

Follow me (sivu 18):

"Eräs armeijassa yleisesti viljelty sana on HOOAH! Sitä voi itseään mokaamatta käyttää kaikissa yhteyksissä, joissa vastaus on myöntävä tai vastaaja ei tiedä kysyjän sotilasarvoa. Sana Hooah! saattaa olla lyhenne sanoisa Heard, Understood and Acknowledged, joskaan ilmaisun alkuperästä ei ole täysin varmaa tietoa.

Hooah! -huudahduksella on kätevä korvata mm. seuravat tavat vastata: Roger! Copy! Affirmative! All right! Thank You! Job well done! Message received! You have taken the correct action!  Oikeastaan sillä voi korvata minkä tahansa paitsi negatiivisen vastauksen.

Sillä on kätevä muodostaa myös kysymyslause, johon odotetaan välittömästi myöntävä vastaus esim. We are gonna win this war Hooah!  Tällöin vastataan yksinkertaisesti Hooah! Merijalkaväessä käytetään Oorah! vastausta erotuksena muusta armeijasta".

* * *

Voi vain kirjan luettuaan todeta, että tiesi yllättävän vähän sotilaiden arkipäivästä, koulutuksesta ja sitoutumisesta, TV:n uutislähetyksistä ja esitetyistä dokumenttielokuvista huolimatta.

Minuun teki vaikutuksen se äärimmäisen kova kuri, vahva sitoutumisen aste ja erittäin korkea kunto, joka USA:n armeijan sotilaalla täytyy olla päästäkseen testeistä läpi, pysyäkseen koulutuksessa sen edetessä, suoriutuakseen jatkosta ja sitten rintamalla rauhanturvaajana.

Varmaan on sama kaikkien maiden sotilailla, mutta tässä kirjassa sai seurata arkipäivää ja vaiheita asiallisten, toteavien päiväkirjamerkintöjen kautta. Siis ei vähätelty eikä paisuteltu kokemuksia.

Sitaatit kirjan etulehdiltä:

"Tämä kirja on omistettu niille Yhdysvaltain armeijan sotilaille 18. Ilmakuljetusjoukkojen 10. divisioonan sotilaille, jotka ovat saaneet surmansa vuoden 2001 iskujen jälkeen alkaneissa taisteluissa Afganistanissa ja Irakissa."

"The opinions expressed are solely those of the author, and do not reflect official positions of the Department of Defence or the United States Army"
- Pentagon -

Julkaisutiedot:

Ensimmäinen painos: Copyright Petri Sarjanen ja Olli Toukolehto
Petri Sarjanen: Bagdadin kiirastuli
Suomalaissyntyinen Olli Toukolehto USA:n armeijan sotilaana Irakissa
WS Bookwell Juva 2010
kustannusosakeyhtiö Revontuli
http://www.revontuli.net/

FM Petri Sarjanen on aikaisemmin kirjoittanut mm. tarkka-ampuja Simo-Häyhän, Tuntemattoman sotilaan Rokan esikuvan Viljam Pylkkään sekä mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin elämänkerrat.

Lisätietoja:

Laitan tähän BookPlus kirjamaailman esittelyn. Siinä on hyvä tiivistelmä sisällöstä ja joululahjoja ajatellen kirja on jo pudottanut hintaansa kolmasosan siitä, mitä se oli Helsingin kirjamessuilla 2010, josta sen itse ostin.

Kustantajan (Revontuli) verkkosivun esittely on muuten kunnossa, mutta kirjan kansikuva on tällä hetkellä väärä, aukeaa Simo Häyhästä kertovan kirjan kansilehti, kun esittelyn klikkaa auki (tilanne 11.12.2010): http://www.revontuli.net/#sotilaselamakerrat

Helsinki 11.12.2010
Sininen rooli

Karin Alvtegen: Petos (Svek)

Kirja löytyi eilen olohuoneen pöydän alatasolta, jostain tarjouksena ostettu. Oli odottamassa lukemista. Hiukan kaihdan dekkareita ja se oli itseltäni ainakin jäänyt lukematta. Kun kirja nyt osui käteen, luin sen putkeen kahtena päivänä.

Nimensä mukaan kirja Petos osoittaa, miten monin tavoin ihmistä voi ihmissuhteissa pettää, miten pahoja, pitkäaikaisia ja tuhoisia seurauksia aluksi pienilläkin petoksilla voi olla, ja miten uhrista voi tulla pettäjä.

Erittäin taitavasti kirjoitettu. Tilanteiden ja tunteiden, syiden ja seurausten kuvaus. Nykyajasta kertova.

Petoksen lisäksi kirja antaa esimerkkejä käyttäytymismalleista. Lukija on koko ajan tarkkailija ja voi mielessään punnita muiden petoksia ja käyttäytymistä.

Esittelyssä sanotaan, että tukholmalainen, tällä hetkellä 45 vuotias Karin Alvtegen on Skandinavian jännityskirjallisuuden huippua. Hän sai Lasiavain-palkinnon Pohjoismaiden parhaasta rikosromaanista v. 2001 jännärillään Tuntematon. Alvtegenin romaaneja on käännetty 18 kielelle. Romanien ohella hän laatii tv- ja elokuvakäsikirjoituksia.

Sitaatti alkulehdiltä:
"Ei ole rangaistuksia eikä palkkioita. Kaikki on vain seurausta".

Lue myös: WSOY: kirjaesittely

Julkaisutiedot:
Ruotsinkielinen alkuteos
Karin Alvtegen: Svek
Published by Salomonsson Agency, 2003
Suomenkielinen: WS Bookwell Oy, Juva 2005
Karin Alvtegen: Petos
Suomentanut Veijo Kiuru

Helsinki, 11.12.2010
Sininen rooli